Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 stycznia 2016

Elektrolit- Browar Artezan

Cześć,

Dzisiaj zajmiemy się ciekawą nowością z browaru Artezan. Jest to Elektrolit, czyli kwaśne Ale z dodatkiem moreli, zakwaszane bakteriami z kultury piekarniczej.
Brzmi intrygująco i na pewno tak też będzie smakować. Będzie ta morela czy nie? :)

Podstawowe informacje:
Styl- Sour Ale
Alkohol- 5,2%
Ekstrakt- 12,3%
Chmiele- Wiadomo tylko, że Sorachi Ace.
Słody- Jęczmienne
Dodatki- Bakterie kultury piekarniczej oraz morele.

Wygląd w szkle- Piwo o pomarańczowej barwie. Bardzo mętne. Piana jasna, z początku wysoka. Po chwili opada do niewielkiego krążka, nie oblepia szkła.

Degustacja w temperaturze około 10 stopni Celsjusza.

Aromat- Bardzo specyficzny. Mieszanka kefiru/maślanki, cytryny oraz nut biszkoptowych. Morela na granicy autosugestii. Po chwili pojawia się wyraźny aromat kokosa, pochodzący od wyżej wymienionego chmielu. Całość jest intrygująca, ale nie w moim guście. Wszystko to tworzy nieco mdły zapach, nawet mimo tych cytrusów.

Smak- Kwaśność na średnim poziomie, chciałoby się więcej. Tutaj z początku nuty biszkoptu, maślanki, drożdży oraz kokosa i cytrusów. Po chwili dostrzegalny staje się posmak moreli, zwłaszcza na finiszu wraz z lekką ziołowością. Goryczki praktycznie brak. Bardzo dziwne połączenie.

Niestety nie mogę powiedzieć, że jestem z tego piwa zadowolony. To połączenie smaków i aromatów nie trafiło w moje gusta i negatywnie wpłynęło na pijalność. Piwo pachnie i smakuje trochę jak jogurt owocowy. Jest nisko wysycone, co niby podbija wyżej wspomniany czynnik, ale dla mnie pod koniec degustacja stała się męcząca. Chciałbym więcej kwaskowatości, moreli i może nieco mniej maślanki :) Tak czy tak zachęcam do spróbowania. Czegoś podobnego zapewne nie mieliście okazji spróbować. Jestem pewien, że wielu osobom zasmakuje, dla mnie wypadło średnio.

Pozdrawiam,
Michał



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz