Łączna liczba wyświetleń

piątek, 21 marca 2014

Light Brown Ale - Dżok (Mild) Pracownia Piwa

Witam. Miałem dzisiaj okazję wybrać się do pubu na premierę nowego produktu od Pracowni- Dżok. Ma to być lekkie piwo w stylu Mild. Jest to dość rzadko spotykany styl jeżeli chodzi o polskie browary więc jeżeli nie kojarzycie tego stylu to polecam poczytać. Na wyspach jest to bardzo klasyczny i znany rodzaj.

Kupiono (wersja lana) w Strefa Piwa Pub (Kraków ul Józefa 6) za 10zł/500ml

Podstawowe informacje:
Styl- Mild
Alkohol- 3,2%
Ekstrakt- 9,5%
IBU- 17
Nie mam informacji na temat słodów czy chmieli
Kolor- Ciemny brąz, bardzo mętne.
Piana- Niska, jasna, raczej nie oblepia szkła

Zapach- Spora słodowość, kawa oraz przyjemny karmel. Z czasem daje się wyczuć delikatne owoce oraz winne nuty. Stwarza pozytywne wrażenie więc trzeba przejść do kolejnego etapu degustacji.

Smak- Goryczka bardzo niska. Spora słodowość, palone i kawowe nuty połączone z karmelową słodyczą. Jest też spora kwaskowatość. Ma coś z gatunków takich jak Brown Ale, Porter, taka lżejsza wersja tych piw. Po jakimś czasie pokazuje się gorzka czekolada oraz śliwka i rodzynki. Pojawiają się też orzechy oraz jakaś tajemnicza słodycz, jakby syrop, lukrecja? Wszystko tworzy spójną i harmonijną całość, Dżok jest genialnie zbalansowany. Kawowy finisz.Ogólnie jest świetnie i z każdym kolejnym łykiem jest żal, że zbliżamy się do końca :)

Podsumowanie- Często jest tak, że piękno tkwi w prostocie i właśnie w tym przypadku to się sprawdza. Mimo, że piwo jest mega lekkie i orzeźwiające i świetnie gasi pragnienie to jednocześnie ma sporo złożonych aromatów i smaków. Wychodzi na to, że jednak można te dwie cechy połączyć i złapać perfekcyjny balans. Niskie wysycenie, mała zawartość alkoholu sprawiają, że Dżok błyskawicznie znika ze szklanki. Kolejny raz zaufałem umiejętnościom piwowarskim Pracowni Piwa i się nie zawiodłem. Idealne piwo na cieplejsze dni. Zarówno entuzjaści piw lekkich jak i ciężkich znajdą tutaj coś dla siebie. Gorąco polecam jeżeli tylko macie okazję napić się tego Mild'a. Pozdrawiam, Michał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz