Witam. Kolej na następne piwo z holenderskiego De Molen. Miałem okazję opisać tutaj Mout&Mocca, teraz recenzja dotyczy piwa Amarillo (Double IPA) Browar cieszy się dobrą sławą i kupując ich wyrób mamy prawo podejrzewać, że nas zadowoli. Sprawdźmy.
Kupiono w Strefa Piwa Pub (Kraków, ul.Józefa 6) za cenę około 15zł/300ml.
Podstawowe informacje:
Styl- Double India Pale Ale
Ekstrakt- 19%
Alkohol- 9,2%
Słody- Pale,Karmelowy
Chmiele- Sladek, Saaz, oraz na zimno chmielone Amarillo
IBU- 60 (Dolna granica dla tego gatunku)
Kolor- Ciemny bursztyn
Piana- Dość niska, biała, lekko oblepia szkło.
Wysycenie także dość niskie
Szkło- Shaker Mikkeller&Friends
Etykieta klasyczna. Bardzo podoba mi się ten design, pasuje do craftu. Zawiera wszystkie potrzebne informacje. Na spożycie tego piwa mamy dwa lata od zabutelkowania. Starałem się trzymać sugerowanej temp. picia tj. 10 stopni Celsjusza. W tej temperaturze Double IPA najlepiej odsłania wszystkie swoje właściwości. Pamiętajcie, że często jest spora różnica. Jeżeli schłodzicie sobie takie piwo do temp. 6-7 stopni to nie będziecie w stanie odkryć wszystkich jego tajemnic.
Zapach- Z butelki od razu wyłania się bardzo intensywny zapach ananasa w syropie (z puszki) Następnie spora słodycz, trochę cytrusów. Po przelaniu do Shakera swoje oblicze wyostrzają owoce cytrusowe i tropikalne (papaja, mango) oraz wyraźna nuta alkoholu i jakby metaliczny aromat. Dość dziwny ale ogólnie jest przyjemnie, trochę za słodko.
Smak- Dominująca karmelowa,cukierkowa słodycz. Goryczka jest dość przykryta i specyficzna, nie pozostaje długo i jest jakby wtopiona w wszechobecną słodycz. Alkohol jest dobrze wyczuwalny ale nie męczy. Z czasem wyłania się też bardziej lekki charakter (słód Pale) Wysycenie jest niskie więc Amarillo szybko znika ze szklanki chociaż pod koniec już mam trochę dość słodkich cech. Goryczka została praktycznie całkiem przytłoczona i dlatego nie jest to dla mnie świetna Double IPA, z pewnością za to jest nietypowa. Alkoholowy i słodko-oleisty finisz. W sumie ta stosunkowo niska zawartość IBU mogła o tym świadczyć ale mimo tego spodziewałem się więcej oddziaływania chmieli.
Podsumowanie- Interesujące doświadczenie. Piwo jest bardzo słodkie i mocno owocowe. Ja za takimi nie przepadam ale jeżeli ktoś woli taką interpretację gatunku to będzie zachwycony. Polecam spróbować bo jest ciekawie. Pozdrawiam, Michał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz